|
Eksternal Aliminyum Nazal Siplint Kullanımına Bağlı Cilt Nekrozu: Olgu SunumuAlataş N., Şentürk M., Övet G., Kocacan N. F., Koç E., Uçar E., Güzelkara F., Gürcüoğlu S. S., Görgülü H.AMAÇ: Bu makalede kliniğimize burun tıkanıklığı ve burun şekil bozukluğu şikayetleri ile başvuran açık rinoplasti operasyonu yapılan 45 yaşındaki bir erkek hastada aliminyum eksternal siplint kullanımı sonrasında supra tip bölgesindeki ciltte meydana gelen sıkışma ve buna sekonder cilt nekrozu vakasının sunulması amaçlanmıştır.
OLGU: 45 yaşında erkek hasta kliniğimize burun tıkanıklığı ve burun şekil bozukluğu şikayeti ile başvurdu. Hastada atopi, kontakt dermatit öyküsü yoktu. Fizik muayenede nazal bölgede ciltte herhangi bir bölgede telenjektazi izlenmedi. SLE gibi sistemik bir hastalık öyküsü ve sistemik bir hastalığı düşündürecek muayene bulguları yoktu. Laboratuar bulguları normaldi. Hastaya kliniğimizde açık teknik septorinoplasti operasyonu yapıldı. Operasyon bitiminde nazal piramidi stabil hale getirmek için kendinden yapışkanlı eksternal aliminyum splint kullanıldı. Bir hafta sonra eksternal aliminyum splint değiştirilmek için çıkarıldığında supra tip bölgesindeki cildin siplinte nazal piramidi daraltmak için uygulanan baskı nedeniyle üst üste bindiği, büzüştüğü ve sıkıştığı; o bölgede renk değişikliği olduğu görüldü. Tekrar eksternal siplin konmadı ve birkaç gün içinde renk değişikliği olan bölgede tam kat olmayan cilt nekrozu gelişti.
Tedavi ve prognoz: Nekroze alan üzerine pantenol içeren kremlerle açık pansuman yapıldı. Yaklaşık üç hafta içinde ciltte minimal skarla nekroz bölgesi epitelize oldu.
SONUÇ: Eksternal siplint konulması çok kolay gibi gözükmekle birlikte aslında çok dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Alçı ve termoplastik siplintler aliminyum siplintlere göre daha esnek olduğundan daha sorunsuz yerleştirilebilmektedir. Aliminyum siplint kullanımında eğer silikon ped uygun bir şekilde yerleştirilmemişse supra tip bölgesindeki cilt siplintin iki kenarı arasında sıkışır ve cilt nekrozu ortay çıkar. Bu nedenle eksternal siplint kullanımında alçı veya termal siplintler tercih edilmeli eğer aliminyum siplint kullanılacaksa mutlaka burun sırtı desteği ile birlikte kullanılmalı, komplikasyonlardan korunmak için köpüksü ped çok dikkatli bir şekilde yerleştirilmelidir.
Türk Otorinolarengoloji XXXV. Ulusal Kongre Özetleri PS1-101
|