|
Nadir Bir Olgu: Erişkin Bir Hastada Nazal GliomaTopçu İ., Akdağ M., Gül A., Kınış V., Agüloğlu B., Alabalık U.Giriş: Adult nazal glioma dünyada nadir görülen, embriyolojik gelişim bozukluğu sonucunda gelişen benign nadir görülen anomalidir. İntranazal, ekstranazal ve mikst tip olmak üzere üç tipi mevcuttur. Klinik olarak pülsatil olmıyan gri veya mor renkli nazal kaviteyi kapatarak komplikasyonlara yol açabilir. Histololojik olarak nazal respiratuar mukoza ile sarılı astrositik hücre, fibröz ve vasküler konnektif dokudan oluşur. Nazal gliomanın tedavisi multidisipliner yaklaşım gerektirip radyolog, beyin cerrahi ve kulak burun boğaz uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Radiolojik araştırma intracranial yayılımı belirleme açısından önemlidir. Tedavide kitlenin yayılımına bağlı olarak değişmekle beraber endoskopik nazal yaklaşım tercih edilir.
Olgu sunumu: Bizim de Dicle Üniversitesi Kulak Burun Boğaz kliniğimize nazal polipoit kitle, periorbital sellülit ve klinikte yatarken görme kaybı olan 60 yaşında hastamıza komplike rinosinüzit nedeniyle önce medical tedavi verildi. Bilgisayarlı tomografide bilateral maksiller ve etmoit sinüslerde mulozal kalınlaşma ile beraber osteomeatal kompleks kapalı gözlendi(şekil 1). Çekilen kontrastlı Manyetik Rezonans görüntüsünde sağda kitle imajı ile beraber sağ periorbital doku dansitesinde artış gözlendi(şekil 2). Hastaya akut dönemden 2 hafta sonra Fonksiyonel endoskopik cerrahi yaklaşımı ile kitle alınması ve beraberinde maksiller ve etmoidal patoloji temizlendi. Post operatif kanama ve rinorre olmadı.Ancak patoloji de sürpriz olarak nazal glioma tanısı konuldu.
Tarışma ve sonuç: Sonuç olarak nazal polipoit kitle ile başvuran hastalarda ayırıcı tanıda yetişkin de olsa embriyolojik anomali olan nazal glioma akla gelmelidir
Türk Otorinolarengoloji XXXV. Ulusal Kongre Özetleri PS3-070
|